swingi-logo-vaalea

Golf ja doping

Doping-asiat ylittävät uutiskynnyksen yleensä silloin, kun on negatiivisista kerottavaa eli joku urheilija on kärähtänyt testeissä. Tässä kirjoituksessa kuitenkin käsitellään aihetta yleisellä tasolla, koska dopingvalvonta ulottuu myös golfiin ja siten koskee myös Ruuhikosken edustuspelaajia.

Ensisijaisesti dopingilla tarkoitetaan urheilijan suorituskyvyn parantamista elimistölle vierain keinoin, kuten lääkkeitä käyttämällä. Lista dopingrikkomuksista on kuitenkin paljon laajempi sisältäen mm. dopingaineiden hallussapidon, testien manipuloinnin, testaamisen välttelyn ja dopingin edistämisen.

No mikä on tilanne golfissa? Golf on urheilulaji siinä missä muutkin ja sen vuoksi nämä asiat koskevat myös lajissa kilpailevia. Yleisesti ajatellaan ja tilastojen valossa onkin niin, että golf on yksi puhtaimmista urheilulajeista. Kansainvälisten tilastojen mukaan käryjä on tullut paljon vähemmän moniin muihin lajeihin verrattuna.


Suomen Golfliiton antidopingohjelma

Suomen Golfliitto ry (SGL) sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen omaa antidopingsäännöstöä ja maailman antidopingsäännöstöä. Tämä edelleen sitouttaa liiton jäsenseurat, kuten EPG ry:n, samoihin säännöksiin. Suomen golfliitto on julkaissut oman antidopingohjelmansa, jossa on selkeästi määritelty, että se ei hyväksy dopingin käyttöä. Golfliiton tavoitteena on taata kaikille golfareille oikeus reiluun ja puhtaaseen liikuntaan ja urheiluun.

DSC_0897.JPG

Kiellettyjä aineita

Maailman antidopingtoimisto julkaisee vuosittain Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon. Suomen urheilun eettinen keskus suek.fi julkaisee vuosittaisen luettelon Suomessa myynnissä olevista sallituista ja kielletyistä lääkkeistä. Lista ei kuitenkaan sisällä ravintovalmisteita, jotka joskus sisältävät kiellettyjä aineita, vaikka tieto ei löytyisikään suoraan pakkauksesta.

Kiellettyjen lääkkeiden listalta löytyy ihan tavallisia lääkeaineita. Esimerkiksi pseudoefedriiniä sisältävät flunssa/allergialääkkeet ovat kilpailutilanteessa kiellettyjä, samoin kuin kortisonitabletit. Beetasalpaajat, joita käytetään muun muassa verenpainetaudissa tai rasitusrintakivussa, ovat kiellettyjä golfissa ja ampumaurheilussa, koska ne alentavat sykettä.

Jos perussairauden hoitoon tarvitaan lääkettä kuten insuliini, joka on kiellettyjen listalla, voi urheilija silloin hakea erivapautta. Erivapausmenettely takaa urheilijoiden yhdenvertaisuuden.

On hyvä muistaa, että urheilija on itse aina vastuussa käyttämänsä valmisteen sallittavuudesta ja hän on velvollinen tarkistamaan asian ajan tasalla olevasta luettelosta. Joten jos tiedät kuuluvasi dopingvalvonnan piiriin, niin kerrothan asian aina myös lääkärillesi.


Dopingvalvonta

Suomen Golfliiton jäsenseurojen urheilijoita testataan kulloinkin voimassa olevien antidopingsäännöstöjen mukaisesti. Pääasiassa testaustoiminta keskittyy huippu-urheilijoihin. EPG:llä on useita edustuspelaajia, jotka kilpailevat kansallisella tasolla ja osa heistä on kutsuttu myös maajoukkueeseen ja sen vuoksi kuuluvat dopingvalvonnan piiriin. Kansallisen tason kilpailuissa dopingtesteihin voi joutua kuka tahansa kilpailija, ei vain kärkisijoille sijoittuneet. Epätodennäköisempää on, että testaajat tulevat Ruuhikosken klubikilpailuihin.

Jos aihe kiinnostaa, niin enemmän luettavaa löytyy Suomen urheilun eettisen keskuksen nettisivuilla suek.fi ja Golfliiton sivuilta golf.fi. Aiheeseen tullaan palaamaan myös ensi kevään klubi-illoissa.

Liisa Luomanen

JAA ARTIKKELI