fbpx
swingi-logo-vaalea

Golf mielessä

Tiiaika on varattuna, jo neljäs kerta tällä viikolla. Tulen hyvissä ajoin Ruuhikoskelle, suuntaan ensimmäiseksi rangelle ja haen pallokoneesta satsin palloja. Alkulämmittelyjen ja harjoitussvingien jälkeen lyön jokaisella bägissäni olevalla mailalla katseenkestäviä suoria lyöntejä. Muutaman pallon säästän harjoitusbunkkeriin, jossa käyn palauttamassa mieleeni hiekkalyönnin tekniikan. Ihan vain varmuuden vuoksi. Enhän juuri tarvitse ässääni, koska palloni vain harvoin joutuvat hiekkaan itse pelissä. Lopuksi puttailen, kaikki lyhyemmät putit uppoavat ykkösellä. Pidemmät putit, elleivät tipahda heti ensimmäisellä suoraan kuppiin, niin sitten toisella takuuvarmasti. Puhkun hyvää energiaa ja itseluottamukseni on kunnossa. Tyytyväisenä lähden klubille, kuittaan itseni kierrokselle lähteväksi ja tervehdin pelikavereitani. Olen hyvässä pelivireessä ja valmiina tekemään jälleen kerran tuloksen, joka vie tasoitustani alaspäin.

Näinhän se sujuu – vai sujuuko? Omasta kokemuksestani voin kertoa, että alussa oleva kuvaus ainakin minulle on unennäköä ja erityisesti tänä kesänä. Kuluneena kautena olen kamppailut ensin tekniikan ja sitten epävarmuuden kanssa. Vai menikö se sittenkin toisinpäin? Pettikö tekniikka kokonaan siinä vaiheessa, kun rupesin liikaa analysoimaan ja miettimään svingiäni sekä murehtimaan lyöntien onnistumista. Kumpi tulee ensin, muna vai kana? Pallonhallinta ja mielenhallinta ovat kaksi eri asiaa, mutta niin vahvasti kytköksissä toisiinsa.

Onko Sinulle tuttua se, että harjoituskierroksella peli kulkee, mutta kilpailussa rentous häviää. Lyödessäsi palloa, toivotko parasta ja pelkäät pahinta. Peli ei sujukaan, koska jokin näkymätön mörkö istuu olkapäälläsi kuiskien korvaasi vanhoista epäonnistuneista lyönneistä ja itsevarmuutesi murenee. Onko svingisi jotain muuta kuin vapautuneessa tilassa tapahtuva suoritus ilman suurempia ponnisteluja? Tai loistavasti sujuneen etuysin jälkeen alat odottamaan romahdusta takaysillä. Huomaatko, että ajatukset harhailevat jossain muualla ja et pysty keskittymään. Tuntuuko Sinusta, että on koko ajan vain huonoa tuuria. Vahvan kilpailuvietin omaavana turhaudut, kun peli ei suju. Ainakin minä tunnustan nämä kaikki todeksi.


Apua mentaaliharjoittelusta?

Vanha totuus, että harjoittelu tekee mestarin, pätee takuu varmasti myös golfiin. Sanotaan myös, että harjoittelu parantaa tuuria. Jos tekniikka kaipaa korjaamista, kannattaa ottaa pro avuksi. Kun oma luontainen svingisi on löytynyt ja muutkin pelilliset taidot ovat hallussa, on aika siirtää katse pääkoppaan ja kiinnittää huomio mielen ja tunteiden hallintaan.

Jonkin arvion mukaan 90 % golfista on mentaalista ja asenne ratkaisee. Joku minua viisaampi onkin todennut: huono asenne on pahempi, kuin huono svingi. Meillä jokaisella on omanlaiset synnynnäiset taidot tunteiden kontrollointiin ja stressinhallintaan, toisilla paremmat kuin toisilla. Osa meistä ei kaipaa opastusta mielenhallinnassa ja hyvä niin. Lohdullista on tietää, että mentaalista puolta voidaan kehittää samalla tavalla kuin fyysisiä tai teknisiä taitoja.

 DSC_0375.JPG

Mentaalivalmennuksesta ja harjoitteista on saatavana suomalaista kirjallisuutta, myös kotimaisten asiantuntijoiden kirjoittamina. Myös netistä löytyy blogeja ja artikkeleita, ihan golfsivustoiltakin, joissa käsitellään mielen hallintaan liittyviä asioita ja annetaan vinkkejä. Mikäli haluaa paneutua aiheeseen itsekseen, niin se onnistuu kyllä, mutta voi olla hitaampi tie päästä tuloksiin. Ammattilaisen antama valmennus on varmasti nopein tapa itsensä kehittämisessä, tapahtuu se sitten ryhmässä tai yksittäin. Mentaalivalmentajien yhteystietoja löytyy myös netistä ja osa heistä toimii erityisesti golfaajien apuna.

Henkisen valmennuksen merkitystä urheilussa on korostettu viimeisten vuosien aikana ja aihe nousi vahvasti esille mm. nuorten kiekkoleijonien voittaessa MM-kultaa vuonna 2016. Myös minua on alkanut kiinnostaa tämä aihe entistä enemmän, varsinkin tämän golfkesän jälkeen. Olenkin koonnut itselleni listan kirjoista, jotka aion hankkia ja lukea tulevan talven aikana. Mikäli sopiva ryhmävalmennus tai seminaari osuu kohdalle, aion myös sellaisen osallistua. Ainakaan en menetä mitään, jos paneudun hiukan syvällisemmin tähän aiheeseen. Ja jos kehittyisin mielenhallinnassa, siitä olisi hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla, ei pelkästään golfissa.

Liisa Luomanen

Viimeisimmät jutut

Swingi 2 / 2020

PÄÄKIRJOITUS

30.9.2020
Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI ALOITTELIJAN SILMIN

Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKEN KENTTÄ ELÄMÄNSÄ KUNNOSSA – KELPAA KUTSUA VIERAITA!

Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI SAI OMAN KIINTOTÄHDEN

Swingi 2 / 2020

LYÖNTIPELIN SM-KISAT – HUIPPUMENESTYS

Swingi 2 / 2020

SWINGIN SYYSVISA

Swingi 2 / 2020

KIVUTONTA GOLFNAUTINTOA OIKEAN TALVIHARJOITTELUN KAUTTA

Swingi 2 / 2020

KAUPUNGINJOHTAJA KIISKILÄ

Swingi 1 / 2020

GOLFIA KORONAN VARJOSSA

Swingi 1 / 2020

SWINGIN 10-KYSYMYKSEN GOLFVISA

Swingi 1 / 2020

RUUHIKOSKI – TODELLINEN LINTUKOTO!

Swingi 1 / 2020

NO VOIHAN WEEHOOÄSSÄ!

Swingi 1 / 2020

TERO MÄNTYLÄ HALLITSEE ISON JA PIENEN PALLON PELAAMISEN

Swingi 1 / 2020

HENKILÖKUVASSA KENTTÄMESTARI JANI HJERPE

Swingi 1 / 2020

LÖYSIKÖ SWINGI SEURAN DRAIVIKUNINGATTAREN?

Swingi 2 / 2019

Kenttäarkkitehti vieraili Ruuhikoskella juhannuksena

Swingi 2 / 2019

Ruuhikosken golffareiden tapa pelata

Swingi 2 / 2019

Osakkeenomistajilla monipuolisia etuja

Swingi 2 / 2019

Robotteja vai lampaita Ruuhikoskelle?

Swingi 2 / 2019

Golf ja ympäristö

Swingi 1 / 2019

Samuli Kivimäki – uusi golfkoulut­tajamme

Swingi 1 / 2019

Rennosti ja asiakkaita kuunnellen

Swingi 1 / 2019

Viime vuodesta, ja tästä…

Swingi 1 / 2019

Työtehtävien monipuolisuus viehättää kentänhoidossa

Swingi 1 / 2019

Loordit heränneet ruususen unesta – säännöt järkeistyneet

Swingi 3 / 2017

Talviharjoittelun ennakkokuulumisia

Swingi 3 / 2017

Seniorimatkalla golf on rockia

Swingi 3 / 2017

Ruuhikosken naisgolfaajien päättäjäiset

Swingi 3 / 2017

Eeli Kujanpäällä ammattilaisuus päätavoitteena

Swingi 3 / 2017

Kesän kuulumisia

Swingi 1 / 2018

Teemailloista monipuolisesti vinkkejä pelaamiseen

Swingi 1 / 2018

Pron terveiset uuden kauden kynnyksellä

Swingi 1 / 2018

Klubiravintolan uudet tuulet

Swingi 1 / 2018

Puheenjohtaja Anna-Kaisa Koitto Swingin haastateltavana

Swingi 2 / 2018

Kuvakilpailun parhaat

Swingi 2 / 2018

Somen käytöllä lisäarvoa Ruuhikoskelle

Swingi 2 / 2018

Golflukion opeissa

Swingi 2 / 2018

Monimuotoinen Ruuhikoski linnun silmin

Swingi 2 / 2018

Mitä naiset arvostavat golfkentillä?

Swingi 3 / 2018

Hallituksen vinkkelistä

Swingi 3 / 2018

Junioreiden mietteitä kesän jälkeen

Swingi 3 / 2018

Mitä jäsenemme harrastavat golfkauden ulkopuolella?

Swingi 3 / 2018

Golf ja doping

Swingi 3 / 2018

Miksi 100 senioria tukkii kentän tiistaisin?

Swingi 3 / 2018

EPG numeroin

Swingi 1 / 2018

Kuulumisia kentänhoidosta