swingi-logo-vaalea

Eeli Kujanpäällä ammattilaisuus päätavoitteena

Kuusitoistavuotiaan Eeli Kujanpään kulunut kausi on ollut nousujohteinen. Kilpailumenestystä on tullut liiton kiertueilta; Future Tourin pohjoisen alueen kokonaisrankingin Eeli voitti, ja Junior Challenge Tourin rankingissa hän sijoittui toiseksi. EPG:n lyöntipelimestaruuksistakin irtosi pronssimitali. Syyskuussa koittivat uudet tuulet golfharjoittelun suhteen, kun Eeli aloitti opiskelun Vierumäellä golflukiossa.

Eeli kertoo viihtyneensä Vierumäellä hyvin.

– Kämppäkaverit ovat mukavia ja harjoitusmahdollisuudet ovat hyvät, koska kenttä sijaitsee lähellä asuinpaikkaa.

Valmentajana Vierumäellä toimii golfliiton valmentaja Juha Skyttä. Opiskelu Vierumäellä vastaa muuten tavallista lukiota, mutta sitä on sovellettu niin että urheilun ja koulunkäynnin yhdistäminen on joustavampaa. Esimerkiksi perjantaipäivät saa helpommin vapaaksi kisareissujen takia.

– Ajattelin käydä lukion neljässä vuodessa, jolloin golfille jää enemmän aikaa, Eeli miettii.

Valmennus Vierumäellä eroaa jonkin verran siitä, mihin Eeli on tottunut. Jokaisella treenillä on jokin tavoite, ja harjoitteluun pyritään luomaan painetta, jotta kisoissakin olisi helpompaa pelata paineen alla.

– Esimerkiksi yhdessä chippitreenissä piti saada pallo pysähtymään tietylle alueelle ja yrityskertoja oli rajattu määrä. Jos ei onnistunut, niin joutui pesemään kaverin mailat, Eeli muistelee.


 Henkisen puolen tärkeys

Kuluneella kaudella Eeli kiersi ahkerasti golfliiton kilpailuja. Yksi erityisesti mieleen jäänyt kilpailu pelattiin Future Tourilla Nivalassa.

– Ensimmäiselle väylälle tein bogeyn, ja sen jälkeen par neloselle tein 10 lyöntiä. Pystyin kuitenkin unohtamaan huonon alun ja seuraavalle väylälle tuli birdie. Takaysin pelasin miinukselle ja tulin kisassa toiseksi, Eeli muistelee. Toinen mieleen jäänyt suoritus oli Finnair Junior Tourin osakilpailu Porissa, jossa Eeli pelasi kahtena viimeisenä päivänä kumpanakin tuloksen 73.

Henkinen puoli, esimerkiksi hermojen hallinta, on tärkeää jos aikoo menestyä kilpailuissa.

– Jos menee hyvin, niin en ala laskemaan tuloksia kesken kierroksen, merkkaan vain numerot korttiin. Ei saa ajatella, että johtaa. Vastaavasti jos menee huonosti, pitää vain tsempata ja pitää positiivinen mieli, eikä ajatella huonoja lyöntejä, Eeli kertoo vinkkejään.

Eelin mielestä henkistä puolta voisi ottaa enemmän esiin valmennuksessa.

– Siitä olisi paljon apua kisoissa. Jos vaikka lyö huonon lyönnin, ja alkaa kiukuttelemaan ja ei päästä epäonnistumista pois mielestä, niin seuraavakin lyönti menee huonosti. Siitä alkaa helposti negatiivinen kierre, Eeli pohtii. Hän kertoo saaneensa henkistä valmennusta paljon isältään.

Eelillä on selkeä näkemys siitä, mitä osa-alueita hänen tulisi vielä parantaa pelissään.

– Lähipeliä pitäisi parantaa. Pallo pitäisi saada aina lipulle lyhyistä matkoista ja välillä se ei vaan mene. Varmempi lähipeli on avain parempaan tulokseen. Vierumäellä panostetaan paljon lähipeliin ja puttiin, Eeli kertoo.

Ensi kauden tavoitteena on pelata Junior Challenge Touria sekä Finnish Junior Touria ja pärjätä niissä hyvin. Pitemmän tähtäimen tavoite Eelillä on selvä:

– Päätavoitteena on olla ammattilainen, hän kertoo.

 

Henna Niemi

 

JAA ARTIKKELI