fbpx
swingi-logo-vaalea

RUUHIKOSKEN KENTTÄ ELÄMÄNSÄ KUNNOSSA – KELPAA KUTSUA VIERAITA!

Ruuhikoskella vuodenvaihteessa aloittaneella uudella kenttämestarilla Jani Hjerpellä alkaa olla ensimmäinen vuosi ns ”pulkassa”.  Kentän hoidon taso ja kunto on saanut pelaajiltamme jokseenkin varauksetonta kiitosta tyyliin: ”Parempi kuin koskaan ennen”.

Swingi päättikin lähteä selvittelemään syitä syviä ja kentän kunnolle taustaa epäillen, että kenttämestarin arkistossa on salaisia kansioita, joista Jani Hjerpe on löytänyt huippureseptit kentän kuntoon saattamiseen.

Kirjoittaja tapasikin Janin konehallin toimistolta ilmeisesti tekemässä talveen valmistavia syyshoitotöiden toimenpidelistoja. Mutta eipä mennä vielä tulevaan talveen, vaan tentataan Jania kuluneen kesän asioista.

Mitä ajatuksia uudessa kenttämestarissa herätti kevään tilanne, kun muutamat greenit haisi kuin tunkio ja musta väri maan pinnassa kertoi edessä olevista suurista haasteista?

No, kyllähän se näkymä ja tilanne  aluksi kauhistutti, koska kenttä ja olosuhteet oli täysin tuntematon yhdistelmä. Sitä vain piti uskoa, että kyllä näihinkin esiin tulevien vahinkojen korjaamiseen keinot löytyy.

Eipä siinä juuri muutakaan voinut, koska tiedossa oli heinäkuun puolivälissä Ruuhikoskella pelattavat SM-kisat ja niihin liittyvät vaatimukset hyvästä kilpailukentästä. Onhan näitä erilaisia ongelmia golfkentillä aina koettu ja vaikka luonnon lait on joskus kova vastus niin paljon on keinoja joilla taistelusta tulee vähintään tasapäinen ja kun oikein asioihin paneudutaan niin joskus kentänhoitajat pääsee jopa voitolle, kuten Ruuhikoskella tänä kesänä kävi.

Keväällä pelaajat havaitsivat väylillä aika rajunnäköistä toimintaa jonkinlaisen myllytyksen muodossa. Mitä siellä oikein tehtiin?

  Teimme väylillä todellakin rajun pystyleikkausoperaation, jossa leikkurin kelalla olevat heiluriterät aukoivat nurmea parin sentin syvyydeltä nostaen samalla kuollutta kuitumassaa pinnan alta pois. Tuo toimenpide ilmastoi juuristoalueen ja juurien katkominen aktivoi samalla tiheämmän juurikasvuston muodostumisen.

Tämä napakka juurimassa mahdollisti sitten kesällä väylien leikkuukorkeuden laskemisen 10-milliin ja tuloksena oli olosuhteet kuin maton päältä lyömiseen.

Mitenkäs tulevat kesän SM-kisat näkyi kentänhoidon toimenpiteissä?

  Kyllähän golfliitolta ja kilpailun johtaja Arto Teittiseltä tuli selkeät vaatimukset arvokisan kentän viritykseen.  Erityisesti painotettiin, että kisakentällä kuuluu olla selkeät ja tiheät raffit 86 millin korkeuteen leikattuna. (Edellisvuotena Vaasassa luonto hoiti raffit lähes kokonaan pois heinän palamisen takia).

Tästä syystä Ruuhikoskella ei voitu ottaa tuota raffien  palamisriskiä, vaan ne kasvatettiin pitemmiksi ja tiheämmiksi kesäkuussa ja leikkuukorkeus alennettiin sitten ennen kisoja ohjepituuteen. No vähän siinä se raffileikkurin rikkoutuminen aiheutti turhankin pitkän kasvuston syntymistä ja ”raffiraivoa” pelaajissa. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja kilpailun johdon kiittämä.

Mielenkiintoista oli, että kilpailun johto (Teittinen) ei käynyt kentällä kisoja ennen arvioimassa kentän kuntoa, vaan ilmestyi Ruuhikoskella vasta kisoja edeltävänä päivänä. (Taisi siis olla kova luottamus Ruuhikosken kenttähenkilökunnan osaamiseen). (Kirjoittajan huomautus).

Monet pelaajat havaitsivat kesällä kentällä tummia rakeita ja greeneillä tuo ”mössö” ei sotkenut palloja läheskään yhtä pahoin kuin lannoitteet aiempina vuosina. Mitä siellä tehtiin?

Siirryimme tänä vuonna käyttämään orgaanisia golfkentille räätälöityjä lannoitteita. (Siitä nuo värihavainnot).  Näistä orgaanisista lannoitteista on nyt 3-vuoden kokemus ja ne selkeästi aktivoi kasvuston hyvinvoinnin kannalta elintärkeää pieneliötoimintaa. Yllättävää on, että paremmista käyttökokemuksista huolimatta lannoitteet ovat hinnaltaan täysin kilpailukykyisiä.

Niin – onkos Jani Hjerpe’ llä ne ”salaiset kansiot” joista löytyy parhaat niksit kentänhoitoon, vai mistä tuota tieto-taitoa jatkuvasti hankitaan?

No ei ne tiedot nyt mitään salaisia ole, vaikka joitain asioita kylläkin ensin tulee kokeiltua ja vasta sitten kun ne on hyväksi havaittu ne jaetaan golfyhteisöjen ammattiveljille- ja siskoille.

Tuossa tiedonsiirrossa ja kokemusten vaihdossa meitä palvelee kätevä kentänhoitajien WhatsApp-ryhmä, jossa voi nopeasti vaihtaa kommentteja ja tietoja kesän tilanteiden mukaan.

Toki kentänhoidossa tapahtuu koko ajan jotain uutta ja siksi sitä tietoa kannattaa lähteä aina tilaisuuden tullen hakemaan maailmalla järjestettävistä alan messuista ja seminaareista. Myös kotimaiset sidosryhmäkumppanit järjestävät vuosittain antoisia seminaaritapahtumia.

Ehkäpä kuitenkin golfin syntyjuurilta Britanniasta tulee käytännön läheisintä tietoa, sillä kosteat ja koleat talvikauden olosuhteet siellä aiheuttaa mm. maan tiivistymiseen ja  kasvien terveyteen vaikuttavia samansuuntaisia ongelmia kuin meilläkin.

Mitkäpä olisi Janin kuvitteelliset ”kummiväylät” Ruuhikoskella ja miksi ja mitä ovat kentän kasvisuosikit ja inhokkisi?

  Kyllä se on pakko sanoa, että 13-väylä on se ykkönen sen upean maisemanäkymän takia. Jotenkin minua kiehtoo sen lisäksi väylä 11 sen massiivisuuden johdosta.

Viheriöillä tietysti haluaisin rönsyröllin kukoistavan. Se muodostaa ihanteellisen tiheän ja nopean puttauspinnan. Piharatamoa en kyllä katsele varsinkaan viheriöillä hyvällä. Onneksi taistelu sitä vastaan alkaa olla jo voitettu.  Väylillä yleistäen voi sanoa, että nadat ovat hyviä ja sopeutuvat mainiosti kuiviinkin olosuhteisiin.  Valkoapila näyttää myös pärjäävän liiankin hyvin raffeissa – siitä ja voikukasta en juuri välitä ja uskon pelaajien olevan asiasta samaa mieltä. No voikukasta taisi olla aika vähän havaintoja tänä kesänä ja valkoapilankin esiintymistä saatiin melko paljon rajattua.

Tässäpä siis hiukan taustaa Jani Hjerpen ja kenttähenkilökunnan meille loihtimista loistavista pelaamisen olosuhteista, joista voidaan näin syksyllä todeta, että klubimiljöön ja Miia Vaijan ympäristönhoidon myötä on myös vieraspelaajille onnistuttu tarjoamaan hienoja golfelämyksiä. Noita kokemuksia kuvannee parhaiten erään vieraspelaajan ytimekäs toteamus: ”Suomen paras golfkokonaisuus”.  Eiköhän se ole siinä.

Pidetään huoli, että Ruuhikoskelle on mukava tulla ensi kesänäkin.     (Tekstit ja kuvat Tapio Räsänen)

Tässä kolme ”syyllistä” tiheisiin ja loistokuntoisiin peliväyliimme: Pystyleikkuri, pystyleikkuri-leikkuujätteen imukeräilyvaunu ja Jani.

Väylien pystyleikkuri-leikkuujätteen imukeräilyvaunu ja Jani
Näillä terillä rouhittiin väylät keväällä.

 

 

 

 

Viimeisimmät jutut

Swingi 2 / 2020

PÄÄKIRJOITUS

30.9.2020
Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI ALOITTELIJAN SILMIN

Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI SAI OMAN KIINTOTÄHDEN

Swingi 2 / 2020

LYÖNTIPELIN SM-KISAT – HUIPPUMENESTYS

Swingi 2 / 2020

SWINGIN SYYSVISA

Swingi 2 / 2020

KIVUTONTA GOLFNAUTINTOA OIKEAN TALVIHARJOITTELUN KAUTTA

Swingi 2 / 2020

KAUPUNGINJOHTAJA KIISKILÄ

Swingi 1 / 2020

GOLFIA KORONAN VARJOSSA

Swingi 1 / 2020

SWINGIN 10-KYSYMYKSEN GOLFVISA

Swingi 1 / 2020

RUUHIKOSKI – TODELLINEN LINTUKOTO!

Swingi 1 / 2020

NO VOIHAN WEEHOOÄSSÄ!

Swingi 1 / 2020

TERO MÄNTYLÄ HALLITSEE ISON JA PIENEN PALLON PELAAMISEN

Swingi 1 / 2020

HENKILÖKUVASSA KENTTÄMESTARI JANI HJERPE

Swingi 1 / 2020

LÖYSIKÖ SWINGI SEURAN DRAIVIKUNINGATTAREN?

Swingi 2 / 2019

Kenttäarkkitehti vieraili Ruuhikoskella juhannuksena

Swingi 2 / 2019

Ruuhikosken golffareiden tapa pelata

Swingi 2 / 2019

Osakkeenomistajilla monipuolisia etuja

Swingi 2 / 2019

Robotteja vai lampaita Ruuhikoskelle?

Swingi 2 / 2019

Golf ja ympäristö

Swingi 1 / 2019

Samuli Kivimäki – uusi golfkoulut­tajamme

Swingi 1 / 2019

Rennosti ja asiakkaita kuunnellen

Swingi 1 / 2019

Viime vuodesta, ja tästä…

Swingi 1 / 2019

Työtehtävien monipuolisuus viehättää kentänhoidossa

Swingi 1 / 2019

Loordit heränneet ruususen unesta – säännöt järkeistyneet

Swingi 3 / 2017

Talviharjoittelun ennakkokuulumisia

Swingi 3 / 2017

Seniorimatkalla golf on rockia

Swingi 3 / 2017

Ruuhikosken naisgolfaajien päättäjäiset

Swingi 3 / 2017

Eeli Kujanpäällä ammattilaisuus päätavoitteena

Swingi 3 / 2017

Golf mielessä

Swingi 3 / 2017

Kesän kuulumisia

Swingi 1 / 2018

Teemailloista monipuolisesti vinkkejä pelaamiseen

Swingi 1 / 2018

Pron terveiset uuden kauden kynnyksellä

Swingi 1 / 2018

Klubiravintolan uudet tuulet

Swingi 1 / 2018

Puheenjohtaja Anna-Kaisa Koitto Swingin haastateltavana

Swingi 2 / 2018

Kuvakilpailun parhaat

Swingi 2 / 2018

Somen käytöllä lisäarvoa Ruuhikoskelle

Swingi 2 / 2018

Golflukion opeissa

Swingi 2 / 2018

Monimuotoinen Ruuhikoski linnun silmin

Swingi 2 / 2018

Mitä naiset arvostavat golfkentillä?

Swingi 3 / 2018

Hallituksen vinkkelistä

Swingi 3 / 2018

Junioreiden mietteitä kesän jälkeen

Swingi 3 / 2018

Mitä jäsenemme harrastavat golfkauden ulkopuolella?

Swingi 3 / 2018

Golf ja doping

Swingi 3 / 2018

Miksi 100 senioria tukkii kentän tiistaisin?

Swingi 3 / 2018

EPG numeroin

Swingi 1 / 2018

Kuulumisia kentänhoidosta