KIVUTONTA GOLFNAUTINTOA OIKEAN TALVIHARJOITTELUN KAUTTA
Golfkausi alkaa olla taputeltu ja pelaajat vaipuvat ”talvihorrokseen” keräämään vararavintoa kehoonsa tulevaa kautta varten. Keväällä sitten ensimmäisillä golfkierroksilla takaysin mäet tuntuu aiempaa raskaammilta ja selkääkin vihloo niin, että pitää kulkea vintturassa kipua vältellen.
Tuo edellä kuvattu tilanne taitaa olla valitettavan tuttu asia monelle golfarille. Tarvitseeko näin olla ja olisiko nyt juuri oikea hetki miettiä jo tulevaa kevättä – kesää ja omaa pelikuntoa heti kauden alussa?
Swingi suuntasikin Fressin kuntosalille selvittelemään golfarin kehonhuoltoon ja liikkuvuuteen liittyviä tärkeitä asioita. Tapasimme Fressissä fysioterapeutti Anu Kiviharjun, joka tunnetaan toisen pallopelin – pesäpallon taiturina Maila-Jussien joukkueessa.

Anu – Mitä yhteistä on pesä- ja golfpallon lyömisessä?
No, eikös se ole niin, että molemmissa on tavoitteena lyödä pallo haluttuun paikkaan kentälle ja useimmiten vielä suhteellisen rivakalla vetäisyllä!
Jaha – vai niin. Ja mitähän eväitä Sinulla on tarjota golfin pelaajille, jotta nuo pari asiaa olisi mukavasti hallussa ensi keväänä?
Golf on saanut lajin pariin hyvin eri-ikäisiä- ja kuntoisia harrastajia. Samanlaista ”betoniin valettua” kunto-ohjelmaa ei kaikille voi tehdä, mutta on paljon yhteisiä asioita joita sitten täsmennetään yksilötasolla.
Tärkeimpänä näkisin kaikilla liikkuvuuden ja lihaskunnon säilyttämisen. Erityisesti ikääntyvillä pelaajilla nuo asiat tahtoo jäädä turhan vähälle huomiolle ja siksi valitettavan usein näkee pelaajien pitelevän kylkeään tuskainen ilme kasvoilla. Ei se kipu ole mukava kaveri ja oikeilla kuntosaliharjoitteille sitä ei tarvitse ottaa kaveriksi golfkierrokselle.

No – mitä ne oikeat harjoitteet sitten ovat?
Golfkierroksella toistuu tietyt yksipuoliset perusliikkeet lyömisessä ja mm. kärryn työnnössä tai vetämisessä. Tuon yksipuolisen toiminnan vastapainoksi kehoa on hyvä koulia erityisesti kiertoliikkein molempiin suuntiin. Mainio harjoite on esim. kuntopallon heittely seinään lattialla jalat koukussa istuen vuoroin oikealta ja vasemmalta puolen. (Kuva) Tämä liike antaa golflyöntiin niin elintärkeälle keskivartalolle potkua, jonka turvin voit erottua peliryhmäsi pisimmälle draivaavana pelaajana! Sama yksipuolisen liikkeen kompensointi kannattaa tehdä myös kentällä alkulämmittelyssä tekemällä vasemmanpuoleisia ”ilmaveivejä” vaikka draiverilla.
Yläraajakivut voivat myös haitata golfarin pelaamista. Käsi- ja olkavarsiin kannattaa hankkia lihasvoimaa ja kestävyyttä esimerkiksi erilaisilla vetolaitteilla liikkuvuutta unohtamatta. Vetotaljalla voidaan ehkä parhaiten hyödyntää käsien liikeradan ja lihaskunnon ylläpitoa yläraajoissa. (kuva)
Eri ikäisillä ja -kuntoisilla pelaajilla kuntosaliharjoitteet tulee rakentaa yksilöllisesti ja varsinkin vanhemmilla on tärkeää, että harjoitteiden rasittavuus on oikein mitoitettu. Iästä riippumatta kaikille on elintärkeää huoltaa ja ylläpitää tukilihasten vahvuutta. Kyllä se on niin, että Ruuhikosken nousut todella kysyy jaloistakin jäntevyyttä muutaman tunnin pelaamisen merkeissä. Siksi esim. jalkaprässillä harjoittelu on erinomainen apu Latovuoren nousujen selättäjäksi.
Erityisesti ikääntyvillä lihasmassan häviäminen ja heikkeneminen on tavattoman nopeaa, ellei siitä pidetä kuntoharjoitteilla aktiivisesti huolta.

Mitenkäs se on, kun kaikki haluaa lyödä sitä golfpalloa mahdollisimman pitkälle. Mitä apuja siihen on tarjolla?
Kysehän on puhtaasti matematiikasta ja fysiikan laista. Mitä nopeammin mailan lapa oikeassa kulmassa tavoittaa pallon, niin sen kauemmaksi se lentää. Tuota nopeautta voi merkittävästi ylläpitää ja parantaa erilaisilla ”räjähtävän voiman” harjoitteilla. Nämä yhdistettynä tukilihasharjoitteisiin ovat siksikin tärkeitä, että niitä repäisyjä ja rykäisyjä tulee joka tapauksessa lyödessä tehty ja harjoittelu vähentää merkittäväs
ti sitä jo edellä mainittua vammariskiä ja siitä johtuvaa kipua.

No – tässähän tulee ”synnintuntoon” Anua kuunnellessa. Kerropa nyt hyvät vinkit tulevalle talvelle ja tulevan kesän parempaan ja terveempään golfiin.
Kyllä minä sanoisin, että kaikki kuntosalilaitteet tarjoaa hyviä ja tehokkaita mahdollisuuksia. Esim. kolme kertaa viikossa saliharjoittelua on mainio määrä. Aloitukseen kannattaa aina perehtyä huolella ja varoa nimenomaan liian raskasta starttia. Jos yksin puurtaminen tuntuu tylsältä, niin ryhmäharjoitteissa tulee kuin huomaamatta tehtyä hyvin monipuolisesti kaikkia lihasryhmiä kehittävää liikuntaa.
Kun tuohon kuntoharjoitteluun yhdistää golfin lajiharjoittelun siihen tarkoitetuissa tiloissa, niin eiköhän siinä ole hyvät lähtökohdat siihen parempaan ja vaivoista vapaaseen golfkauteen!
No – näin se varmasti on. Pidetään huolta itsestä ja toisistamme ja nautitaan kivuttomasta golfista myös tulevana kesänä. (Teksti ja kuvat Tapio Räsänen)