Ympäristöasiat ovat esillä sekä Golfliiton että FGA:n eli Suomen Golfkentänhoitajien Yhdistyksen toiminnassa. Golfkentät ovat maisemiltaan kauniita ja niissä on usein rikas eliöstö, joka tulee ottaa huomioon päivittäisessä kentänhoidossa. Suurin rooli ympäristön kannalta on juurikin kentänhoitajilla. Tavalliselle pelaajalle ei välttämättä tule mieleenkään, että varsinaisen työn eli kentän kunnossapidon lisäksi kentänhoitajat huolehtivat samalla päivittäin myös luonnonarvoista.
FGA:n toiminnassa vastuullisuus ja kestävä kehitys otetaan laajasti huomioon. Kentänhoitajien koulutuksen ja ammattimaisuuden lisääminen, kenttien ympäristökuormituksen vähentäminen sekä ympäristötietoisuuden lisääminen ovat toiminnan ytimessä. Tällä tavalla pyritään ympäristöarvojen säilyttämisen lisäksi luomaan mainetta golfkentistä vastuullisina toimijoina.
Kentänhoitajien ammattitaidon kehittäminen ja jatkuva kouluttautuminen on tärkeää ympäristöasioiden kannalta, ja myös FGA tukee tätä kehitystä. Aina näin ei ole ollut.
– Alkuaikoina kentänhoidon koulutusta ei varsinaisesti ollut, kenttämestari Jarmo Saajanne muistelee.
– Nykyään kenttämestareita ja kentänhoitajia koulutetaan, FGA on edelläkävijä tässä. Koulutuksia on alettu järjestää täsmällisemmin ja on esimerkiksi pyydetty eri alojen ammattilaisia neuvomaan, miten tulisi toimia.
Ympäristö näkyy kentänhoidon arjessa
Millä tavalla ympäristövastuu sitten näkyy kentänhoidossa? Muun muassa siten, että kasvistoon ja eläimistöön kohdistuvia vaikutuksia sekä yleisesti ottaen luonnonvarojen kuluttamista pyritään minimoimaan. Avainasemassa on myös jätteen vähentäminen ja kierrättäminen aina kun se on mahdollista. Lisäksi luonnon monimuotoisuutta pyritään lisäämään tarjoamalla paikallisille lajeille elinolosuhteita. Ruuhikoskella tästä loistava esimerkki on kentän alueella olevat 150 linnunpönttöä, jotka seniorimme ovat rakentaneet!
Lannoitus on yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten ympäristö vaikuttaa kentänhoitoon. Syksyllä kentällä otetaan maanäytteet, joiden pohjalta tehdään lannoitussuunnitelma. Lannoitetta levitetään vain sen verran, mitä tietty nurmilajike tarvitsee ja tällä tavalla estetään lannoitteiden huuhtoutuminen. Myös kasvinsuojeluaineita käytetään vain tarvittaessa, ja aineet ovat aina viranomaisen hyväksymiä.
– Lannoittamisessa ja kasvinsuojeluaineita käyttäessä huomioimme turva-alueet vesistöjen läheisyydessä, Jarmo Saajanne kertoo.
Ruuhikoskella kastelujärjestelmä uusittiin muutama vuosi sitten, ja uusi järjestelmä mahdollistaa kunkin sadettimen ohjaamisen erikseen.
– Tällä tavoin kasteluveden määrä pienenee aiempaan järjestelmään verrattuna, eli säästämme veden määrässä ja myös sähköä kuluu vähemmän, Jarmo Saajanne selittää.
Ympäristönäkökulma on siis läsnä kentänhoidossa monella eri tavalla. Koulutuksella, ammattimaisuuden lisäämisellä ja suunnitelmallisella kentänhoidolla varmistetaan se, että golfkentät toimivat ympäristön kannalta kestävästi. Voiko tavallinen golffari vaikuttaa tähän? Kyllä voi! Esimerkiksi lyöntijälkien korjaus ja roskien huolehtiminen roskiin ovat pieniä tekoja, joiden merkitystä ei kannata aliarvioida!
Henna Niemi