fbpx
swingi-logo-vaalea

Monimuotoinen Ruuhikoski linnun silmin

Istun aikaisin alkukesän aamuna ”käkikellon” portailla Hannu Tuomiston, kokeneen lintuharrastajan, kanssa ja katselemme juuri päättymässä olevaa tuomenkukintaa. Muutama päivä aiemmin ollut kukkaloisto on vaihtumassa lehtien katoamiseen ja puun verhoutumiseen harmaaseen suruvaippaan. Tuomenkehrääjäkoi siinä turvaa lajinsa säilymistä muodostamalla toukista kotelovaiheen kautta uuden sukupolven perhoset, jotka heinäkuun lopulla taas munivat tuomen oksiin seuraavan kevään toukka-armeijan lähtökohdat.


Monimuotoinen Ruuhikoski

Kentän alueella virtaava Nurmonjoki ja Hurstinluoma muodostavat monille eliölajeille mieluisan elinympäristön. Jokimaisemaa täydentää polveilevat golfväylät, jotka tarjoavat elintilaa ja ravintoa monille lajeille. Kenttää kiertäessä useimmat pelaajat ovat havainneet lintujen laulun lisääntyneen – kiitos parina viime vuotena kentän reunamille asennetun noin 150-linnunpöntön. Hyvinhän seniorien rakentamat ja väylien varteen asentamat pöntöt ovatkin käyneet kaupaksi, sillä Heikki Hautala kertoi viime kevään pönttösiivouksen osoittaneen noin sadassa pöntössä olleen asukkaita.

Mitä Ruuhikosken siivekäs luonto meille kertoo?

Lähtekäämme siis Hannu Tuomiston kanssa lintu- ja luontoretkelle keräämään tietoa kenttäympäristössämme elävistä lajeista. Pysähdymme nelosviheriön tuntumaan. Hannu kuuntelee hetken ja antaa sitten vakuuttavaa musiikkitietoa. Peippo siellä laulaa kilpaa kirjosiepon kanssa. Myös talitiainen saa äänensä hyvin kuuluviin. Taustalta jostain kuusenlatvasta erottuu laulurastaan kaunis ja kantava aina kertaantuva ”tsik” ääni. Hienoon konserttiin tuo sitten soraäänen maallikon korviin ottava räkättirastaan ”rutkutus”.

profiili
Hannu Tuomisto toimii biologian ja maantiedon opettajana, ja lintuharrastusta on takana jo 40 vuotta.

Jatkamme matkaa seiskaväylää pitkin ja toteamme rannalla sjjaitsevan pöntön toimineen hyvänä pesäpaikkana telkälle poikueineen. Laskeudumme sitten seiskaviheriön ja Hurstinluoman äärelle kuuntelemaan rauhoittavaa veden solinaa ja jokivarsilehtojen tyypillistä lintukonserttia. Kuulijan toiveeseen vastaa pian Hannu Tuomiston tarkan korvan poimimana metsäkirvinen, pajulintu, sinitiainen, mustarastas, punavarpunen, punarinta ja lehtokerttu.

Jatkamme matkaa avoimmille ja kentän korkeimmille alueilla, joissa meitä tervehtii Västäräkit, Keltasirkut ja päivän paras bongaus – kottarainen! Takavuosien yhden yleisimmän pihapiirilinnun kanta on romahtanut täysin ja näin kottaraisesta on tullut yllättäen lintuharvinaisuus. Aamun edetessä tiltalttikin saa jostain kuusten kätköistä äänensä kuuluviin.


20180524_082316

Taitolentoa lammella

Viheriön 14 viereisen lammen pinta on saanut ruokakattauksen hyönteisistä, joita naurulokit nauttivat aamupalakseen. Lampea peittää pikkulimaska – kasvillisuus, joka tyypillisesti valtaa vihreänä massana tämäntyyppiset pienvesistöt elintilakseen. Epämiellyttästä ulkonäöstä huolimatta kasvi ei ole myrkyllinen.

Väylän 11 varrella Hannu Tuomiston katse kohdistuu latoon, jonka päätyyn hän suosittelee tehtäväksi tuulihaukan pesälaatikon. Tuulihaukka oli takavuosina vähenemässä, mutta kanta on nyt elpynyt osin ihmisen näin avustamana. Myyriä kentällämme ei onneksi juurikaan ole, mutta silti haukkavahti olisi ilmaisena kenttätyöntekijänä paikallaan antamassa omaa ilmettään kentällemme.

Lintulajiston lisäämiseksi Hannu Tuomisto suosittelee tehtäväksi leppälinnuille pönttöjä pihapiiriin ja puukiipijälle omanlaisiansa ”kolmiopönttöjä” notkelmien kuusikoihin. Ihanteellinen puukiipijän pöntönpaikka olisi 12-viheriön takana olevassa puronotkon kuusikossa.

Lyhyt kierros Hannu Tuomiston kanssa herätti paljon ajatuksia siitä, miten me luonnossa liikkuvina, mutta samalla myös vahvasti luontoa muokkaavina voimme omalta osaltamme vaikuttaa positiivisesti luonnon monimuotoisuuden säilymiseen ja kehittymiseen.


Luontoarvojen huomioiminen osana kenttämestarin työtä

Kenttämestari Jarmo Saajanteen mukaan golfkenttien suunnitteluvaiheessa tehdään ulkopuolisen tahon toimesta luontoselvitys ohjaamaan kenttäsuunnittelua ja rakentamista. Asia on todella tärkeä, sillä monet kentät sijaitsevat herkkien pienvesistöjen tuntumassa – meidän oma kenttämme hyvänä esimerkkinä. Käytännössä Ruuhikoskella nämä asiat konkretisoituvat mm. jatkuvaan vesinäytteiden ottoon puroista.

Moni pelaaja on myös huomannut kuivettuneita puita kentällämme. Nämä ovat kuitenkin hyönteisiä keräävinä mainioita ravintolähteitä mm. tikoille ja siksi ne saavat olla paikoillaan edistämässä alueen monimuotoisuuden säilymistä. Samalla se on positiivinen signaali golfmaailman ulkopuolisille tahoille toiminnastamme luonnon parissa.

Nauttikaamme siis monimuotoisen kenttämme eliöstöstä ja nähkäämme väylilta metsä ja sen elämä, sillä elämää on myös golfin ulkopuolella.

Hannu Tuomiston kanssa lintuja bongaili ja jutun kirjoitti Tapio Räsänen.

Viimeisimmät jutut

Swingi 2 / 2020

PÄÄKIRJOITUS

30.9.2020
Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI ALOITTELIJAN SILMIN

Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKEN KENTTÄ ELÄMÄNSÄ KUNNOSSA – KELPAA KUTSUA VIERAITA!

Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI SAI OMAN KIINTOTÄHDEN

Swingi 2 / 2020

LYÖNTIPELIN SM-KISAT – HUIPPUMENESTYS

Swingi 2 / 2020

SWINGIN SYYSVISA

Swingi 2 / 2020

KIVUTONTA GOLFNAUTINTOA OIKEAN TALVIHARJOITTELUN KAUTTA

Swingi 2 / 2020

KAUPUNGINJOHTAJA KIISKILÄ

Swingi 1 / 2020

GOLFIA KORONAN VARJOSSA

Swingi 1 / 2020

SWINGIN 10-KYSYMYKSEN GOLFVISA

Swingi 1 / 2020

RUUHIKOSKI – TODELLINEN LINTUKOTO!

Swingi 1 / 2020

NO VOIHAN WEEHOOÄSSÄ!

Swingi 1 / 2020

TERO MÄNTYLÄ HALLITSEE ISON JA PIENEN PALLON PELAAMISEN

Swingi 1 / 2020

HENKILÖKUVASSA KENTTÄMESTARI JANI HJERPE

Swingi 1 / 2020

LÖYSIKÖ SWINGI SEURAN DRAIVIKUNINGATTAREN?

Swingi 2 / 2019

Kenttäarkkitehti vieraili Ruuhikoskella juhannuksena

Swingi 2 / 2019

Ruuhikosken golffareiden tapa pelata

Swingi 2 / 2019

Osakkeenomistajilla monipuolisia etuja

Swingi 2 / 2019

Robotteja vai lampaita Ruuhikoskelle?

Swingi 2 / 2019

Golf ja ympäristö

Swingi 1 / 2019

Samuli Kivimäki – uusi golfkoulut­tajamme

Swingi 1 / 2019

Rennosti ja asiakkaita kuunnellen

Swingi 1 / 2019

Viime vuodesta, ja tästä…

Swingi 1 / 2019

Työtehtävien monipuolisuus viehättää kentänhoidossa

Swingi 1 / 2019

Loordit heränneet ruususen unesta – säännöt järkeistyneet

Swingi 3 / 2017

Talviharjoittelun ennakkokuulumisia

Swingi 3 / 2017

Seniorimatkalla golf on rockia

Swingi 3 / 2017

Ruuhikosken naisgolfaajien päättäjäiset

Swingi 3 / 2017

Eeli Kujanpäällä ammattilaisuus päätavoitteena

Swingi 3 / 2017

Golf mielessä

Swingi 3 / 2017

Kesän kuulumisia

Swingi 1 / 2018

Teemailloista monipuolisesti vinkkejä pelaamiseen

Swingi 1 / 2018

Pron terveiset uuden kauden kynnyksellä

Swingi 1 / 2018

Klubiravintolan uudet tuulet

Swingi 1 / 2018

Puheenjohtaja Anna-Kaisa Koitto Swingin haastateltavana

Swingi 2 / 2018

Kuvakilpailun parhaat

Swingi 2 / 2018

Somen käytöllä lisäarvoa Ruuhikoskelle

Swingi 2 / 2018

Golflukion opeissa

Swingi 2 / 2018

Mitä naiset arvostavat golfkentillä?

Swingi 3 / 2018

Hallituksen vinkkelistä

Swingi 3 / 2018

Junioreiden mietteitä kesän jälkeen

Swingi 3 / 2018

Mitä jäsenemme harrastavat golfkauden ulkopuolella?

Swingi 3 / 2018

Golf ja doping

Swingi 3 / 2018

Miksi 100 senioria tukkii kentän tiistaisin?

Swingi 3 / 2018

EPG numeroin

Swingi 1 / 2018

Kuulumisia kentänhoidosta