fbpx
swingi-logo-vaalea

Loordit heränneet ruususen unesta – säännöt järkeistyneet

Tämän sääntöpakinan kirjoitti Tapio Räsänen, toivoen kirjoituksen herättävän aitoa mielenkiintoa oppia ja omaksua uudet golfin reilut ja oikeudenmukaiset säännöt.

 

Kesän ensimmäisessä kilpailussa Rymy ja Reiska suuntaavat ykköstiille ja kellon lähetessä starttiaikaa Rymy huomaa, että ryhmän kolmas pelaaja Unho ei ole paikalla.

– Taitaa Unhoa nukuttaa, kun ei näy olevan paikalla. No ei auta, mennään kahdestaan. Saas nähdä saako Unho nyt sitten meidän kilpailusääntöjen mukaisen kilpailukiellon aiheettomasta poisjäännistä

– Noo tuskin vai ootko kuullu, että niitä olisi kenellekään annettu?

– Siitä on kyllä lipsuttu, mutta Ari sano että tähän kiinnitetään jatkossa enemmän huomiota. Eihän se oo ollenkaan mukavaa, että tässä vartoillaan pelaajaa ja sitten tuo startteri joutuu pahimmillaan järjestelemään lähtöryhmiä uusiksi.

Startteri antoi sitten lähtöluvan ja tiiauksen jälkeen Rymy vielä stemppasi itseään toteamalla, että tuosta se lähtee. Katsopa kun tempaisen pallon sataselle. Ops..no voi perkules miten se nyt lipsahti tuonne jokeen mun hyvä avaus.

– No niin, tuosta kohtaa se meni ja minäpä droppaan tähän lipun linjalle …noin…hyvin jäi, mutta pahus kun tuo sillankaide tulee justiin pelilinjalle.

– Sulla Rymy kävi nyt tuuri kun satuin mukaan, sillä Sinä droppasit vanhasta muistista olkapään korkeudelta ja se droppi pitää uusia ilman rankkua polven korkeudelta pudottamalla. Ennen droppia suosittelen vielä merkitsemään sen pudotuslinjan vertailupisteen tiillä ja sitten sinulla on uusien sääntöjen antama mahdollisuus dropata pallosi mailanmitan päähän molempiin suuntiin tai taaksepäin lipusta ja pallon on nyt jäätävä sille alueelle. Se on sitten sinun harkittava mihin kohtaan droppaat, sillä sitähän minä en saa sinulle enää neuvoa.

Tämän sanailun jälkeen Rymy oivalsikin, että droppaamalla linjamerkistä mailanmitan sivulle, hänelle avautui esteetön linja kohti viheriötä ja onnistuneen 3-lyönnin jälkeen hän totesikin.

– No tuohan onkin mukava ja tällaisissa tilanteissa peliä helpottava sääntömuutos. Enpä olisi ollenkaan ymmärtänyt noin toimia jos et olisi sattunut mukaan neuvomaan uusien sääntöjen antamasta mahdollisuudesta.

Näin Rymy ja Reiska pääsivät mukavasti matkaan kunnes 4-väylällä Reiskan avaus singahti sokettina 50-metrin päähän metsän heinikkoon. No – sattuuhan noita vahinkoja Reiska totesi, mutta eiköhän se pallo tuolta löydy, joten mennäänpä katselemaan. Ops, nythän minä polkaisin palloa ja tämähän on samanlainen  seuran Srixon kuin minun pallo.

– Ooksa sä nyt ihan varma, että se on Sinun riksoni jos siinä ei oo Sinun omaa tunnistetta?

– No eipä tässä nyt ole muita samanmerkkisiä ja numeroisia palloja niin usko tai älä, että kun näimme pallon menevän tälle alueelle, niin se riittää pallon tunnistamiseen. Jos täältä löytyisi toinen samanlainen pallo niin sitten en voisi jatkaa kummallakaan.

– Vai niin, kylläpä tuntuu kummalliselta, mutta kai se on niin kuin sanot. Minä nyt kuitenkin merkkaan aina palloni omalla merkilläni, ettei tule vahingossakaan mitään vänkäämistä asiasta.

– No se on kyllä ehdottoman suotavaa toimia juuri niin ja estää jo ennakolta turhat kinaamiset pelin aikana.

– No mutta hei, etkös Sinä potkaissut äsken palloasi tuolla heinikossa, eikös siitä kuitenkin tule rankkuja?

– Hyvä havainto, mutta se näissä uusissa säännöissä on yksi parhaita uudistuksia, että pallon vahingossa tapahtunut liikuttaminen etsimisen yhteydessä ei enää aiheuta rangaistuksia. Pallo vain laitetaan entiseen paikkaan ja peliä jatketaan siitä.

– No tuo on tosi hyvä ja minunkin järkeen käyvä muutos. Ei ne loordit näköjään ihan tyhmiä taida ollakaan, kun  näin mukavan urheilullisen sääntömuutoksen ovat tehneet.

Mutta loordit sikseen – ei tuo sinunkaan pallo ihan parhaassa paikassa ole tuolla bunkkerin lipan alla totesi Reiska heidän lähestyessään griiniä.

– No ei totta tosiaan ole – en mää kyllä sitä saa tuosta millään nousemaan ja kun tuo hiekkalyönti pelottaa minua muutenkin ihan sairaan lujaa. Olikos se nyt niin, että bunkkerista saa nykyään tulla halutessaan rankulla ulos?

– Joo, kyllä siihen tuli uusi sääntöjen sallima mahdollisuus tulla lipun linjassa bunkasta ulos, mutta se kyllä maksaa Sinun korttiin kaksi lyöntiä lisää. Jos droppaat pelaamattoman paikan mallilla bunkkeriin, niin se on puolta halvempaa, eli vain 1-rankun lisäys, että mietipä sitä kun teet ratkaisusi.

Näin Rymyn ja Reiskan peli eteni jouhevasti 8-tiille, josta Reiska riipaisi avauksen ”laissina” oikealle estealueelle. Saas nähdä millaisessa paikassa pallo on ja pääseeköhän sitä sieltä pelaamaan ilman rankkua tuumaili Reiska.

– Jahas, tuollahan se olla möllöttää ja siitähän onkin avoin linja lipulle. Minäpä nappaan nuo oksat pallon edestä pois ja tekasen siitä vielä paarin.

– Älä helekutissa mee siitä esteestä niitä oksia siirtelemään, hätääntyi Rymy sanomaan jatkaen, että siitähän tuloo Sinulle melekeen linnatuomio!

– Aattelepa Rymy taas kiitollisena loordeja. Ne on nyt präntänneet sääntökirjaan semmoset rätingit, että näiltä estealueilta saa nyt nostella risut ja muut romppeet pois ilman rangaistuksia kunhan et vain liikuta palloa, siitä tuo syntikuorma sitten kasvaisi yhdellä rankulla. Sittenhän täällä saa nykyään heilutella mailaa ja koskea esteen pohjaan ilman rangaistusseuraamuksia. Ei tule enää siis kovin helposti vahingossa rankkuja estealueilla.

– Vai niin on nyt säännöt tuossakin muuttuneet, kyllä on ihan järkeenkäyvä ja reilu muutos nyt loordien ajatushautomossa syntynyt, tuumasi Rymy jääden seuraamaan Reiskan lyöntiä kohti lippua.Lyönti lähtikin mukavasti matkaan ja pallo pysähtyi n. 10-metrin päähän lipusta.

Viheriölle kävellessä Reiska kertoi Rymylle:

– Tuolla viheriöllä niitä muutoksia vasta on tehtykin ja nekin on samanhenkisiä noitten estealuesääntöjen kanssa, eli turhia ja olemattomista asioista tulevia rankkuja tavanomaisissa pelitilanteissa ei enää juuri millään saa viheriöllä syntymään.

– Jaa, mitäs ne semmoiset muutokset sitten ovat?

– No katopa kun menet pallollesi, niin voit putata vapaasti tanko paikallaan jos haluat. Samoin jos sähellät tapasi mukaan pallolla ja se liikkuu vahingossa ennen puttia, niin ei hätää, pallo siirretään takaisin paikalleen, eikä rankkuja tule. Samaten sillä entisellä puttilinjalla saa nyt tasoitella kaikki pinnan rikkoumat riippumatta mikä ne on aiheuttanut.

– Itse sinä siinä enemmän sähellät, mutta tuo tangon kanssa puttaaminen voi olla ihan hyväkin juttu, minä muistelen lukeneeni jostain, että siitä voi olla jopa hyötyä.

– No sen kesä nyt näyttää miten porukat toimii. Sitä pitää nyt kuitenkin korostaa ihan tosissaan, että jos tankoa asetellaan usein kuppiin ja pois niin varokaa kolhimasta reiän reunoja tai Saajanne ja Hakola tule ja antaa meille kovat penaltit kentän turmelemisesta!

Näin Rymyn ja Reiskan kierros eteni  mukavasti loppuun erilaisia tilanteita uusiin sääntöihin peilaten. Mikon maukasta vohvelia kahvin kanssa nauttiessaan Rymy alkoi vielä kerrata sääntömuutoksia todeten:

– Eipä noissa uusissa säännössä nyt näytä mitään ihmeellistä olevan. Jos vain muistan, että droppia ei saa tehdä entiseen malliin, pallon etsimisaika on lyhentynyt 3-minuuttiin ja punaisella estealueella se peilikuvasääntö on poistunut, niin rankkuja ei enää tule vaikka pelaisin vanhoillakin säännöillä.

– No näinhän se todella pelkistetysti on, mutta on ne säännöt hyvä kaikkien opetella, sillä kaverit voi muuten tarjoilla ihan aiheettomia rankkuja vanhasta muistista tiedon puutteen takia.

– Totta puhut, tuossahan onkin Pro shopissa myynnissä tuo uusi sääntöjen pikaopas. Eikös siitä löydy jokseenkin kaikki asiat mitä meidän kisoissa nyt vastaan voi tulla?

– Se on hyvä ja selkeä kirjanen ja antaa runsaasti uutta peliä helpottavaa ja auttavaa sääntötietoa. Ihan oman edun takia se kannattaa kaikkien hankkia. Oppaan ratkaisumalleja soveltamalla kesän kierroksista tulee kaikille mukavia ilman turhia sääntöväittelyitä .

– Se on justiinsa niin ja minäpä otan tuosta oppaan heti mukaan ja suosittelen kaikkia tekemään saman hankinnan, tuumasi Rymy Pro shoppiin mennessään.

 

 

Viimeisimmät jutut

Swingi 2 / 2020

PÄÄKIRJOITUS

30.9.2020
Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI ALOITTELIJAN SILMIN

Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKEN KENTTÄ ELÄMÄNSÄ KUNNOSSA – KELPAA KUTSUA VIERAITA!

Swingi 2 / 2020

RUUHIKOSKI SAI OMAN KIINTOTÄHDEN

Swingi 2 / 2020

LYÖNTIPELIN SM-KISAT – HUIPPUMENESTYS

Swingi 2 / 2020

SWINGIN SYYSVISA

Swingi 2 / 2020

KIVUTONTA GOLFNAUTINTOA OIKEAN TALVIHARJOITTELUN KAUTTA

Swingi 2 / 2020

KAUPUNGINJOHTAJA KIISKILÄ

Swingi 1 / 2020

GOLFIA KORONAN VARJOSSA

Swingi 1 / 2020

SWINGIN 10-KYSYMYKSEN GOLFVISA

Swingi 1 / 2020

RUUHIKOSKI – TODELLINEN LINTUKOTO!

Swingi 1 / 2020

NO VOIHAN WEEHOOÄSSÄ!

Swingi 1 / 2020

TERO MÄNTYLÄ HALLITSEE ISON JA PIENEN PALLON PELAAMISEN

Swingi 1 / 2020

HENKILÖKUVASSA KENTTÄMESTARI JANI HJERPE

Swingi 1 / 2020

LÖYSIKÖ SWINGI SEURAN DRAIVIKUNINGATTAREN?

Swingi 2 / 2019

Kenttäarkkitehti vieraili Ruuhikoskella juhannuksena

Swingi 2 / 2019

Ruuhikosken golffareiden tapa pelata

Swingi 2 / 2019

Osakkeenomistajilla monipuolisia etuja

Swingi 2 / 2019

Robotteja vai lampaita Ruuhikoskelle?

Swingi 2 / 2019

Golf ja ympäristö

Swingi 1 / 2019

Samuli Kivimäki – uusi golfkoulut­tajamme

Swingi 1 / 2019

Rennosti ja asiakkaita kuunnellen

Swingi 1 / 2019

Viime vuodesta, ja tästä…

Swingi 1 / 2019

Työtehtävien monipuolisuus viehättää kentänhoidossa

Swingi 3 / 2017

Talviharjoittelun ennakkokuulumisia

Swingi 3 / 2017

Seniorimatkalla golf on rockia

Swingi 3 / 2017

Ruuhikosken naisgolfaajien päättäjäiset

Swingi 3 / 2017

Eeli Kujanpäällä ammattilaisuus päätavoitteena

Swingi 3 / 2017

Golf mielessä

Swingi 3 / 2017

Kesän kuulumisia

Swingi 1 / 2018

Teemailloista monipuolisesti vinkkejä pelaamiseen

Swingi 1 / 2018

Pron terveiset uuden kauden kynnyksellä

Swingi 1 / 2018

Klubiravintolan uudet tuulet

Swingi 1 / 2018

Puheenjohtaja Anna-Kaisa Koitto Swingin haastateltavana

Swingi 2 / 2018

Kuvakilpailun parhaat

Swingi 2 / 2018

Somen käytöllä lisäarvoa Ruuhikoskelle

Swingi 2 / 2018

Golflukion opeissa

Swingi 2 / 2018

Monimuotoinen Ruuhikoski linnun silmin

Swingi 2 / 2018

Mitä naiset arvostavat golfkentillä?

Swingi 3 / 2018

Hallituksen vinkkelistä

Swingi 3 / 2018

Junioreiden mietteitä kesän jälkeen

Swingi 3 / 2018

Mitä jäsenemme harrastavat golfkauden ulkopuolella?

Swingi 3 / 2018

Golf ja doping

Swingi 3 / 2018

Miksi 100 senioria tukkii kentän tiistaisin?

Swingi 3 / 2018

EPG numeroin

Swingi 1 / 2018

Kuulumisia kentänhoidosta