fbpx
Seurahistoria

Seurahistoria

Kaikki alkoi vuonna 1986

Kun Etelä-Pohjanmaan Golf Ry (EPG) perustettiin toukokuussa 1986, oli golfin pelaaminen Suomessa aivan eri tasolla kuin nykyisin. Maassa oli valmiina neljä 18-reikäistä (Tali, Espoo, Turku, Sarfvik) sekä 13 vähintään 9-reikäistä kenttää.Jäseniä maamme 26 golfseurassa oli samaisena keväänä 6671. Naapurimaassamme Ruotsissa oli tuolloin 184 kenttää ja noin 123.000 pelaajaa. Tänään Suomessa on 90 luokiteltua golfkenttää. Pelaajien lukumäärä on runsaat 55.000.

EPG:n ensimmisen johtokunnan puheenjohtaja oli Antti Peltoniemi. Sihteerin työt teki Kyösti Kaminen ja seuran kapteeni oli Timo Peltokoski. Nuoren golfseuran toimintasuunnitelmia hallitsi usean vuoden ajan kaksi asiaa, eli jäsenhankinta ja koulutus sekä toisaalta oman golfkentän aikaansaaminen.

Saimme alkuun lyöntiharjoitukset Seinäjoen uimahallin takana ja raviradalla. Talviharjoitteluun pääsimme kuplahallissa. Viime vuosikymmenen lopulla hallin harjoitusvuorollamme oli jopa ruuhkaa.

Vuoden 1986 syyskokouksessa hyväksyttiin seuran ensimmäinen budjetti. Se oli loppusummaltaan peräti 7020 markkaa. Budjetti perustui siihen oletukseen, että seuran jäsenmäärä olisi noin 50.

Kenttähanketta lähdettiin ajamaan innolla ja osittain myös kantapään kautta. Alusta alkaen Seinäjoen kaupungin johto suhtautui myötämielisesti hankkeeseen. Silloinen kaupunginjohtaja Matti Nuolivirta varasi kaupungin budjettiin vuodelle 1987 130000 markan määrärahan golfkentän suunnittelua varten.

Lähtökohtana oli tuolloin kunnallinen kenttä. Tätä puolsi harrastajakunnan pienuus. Pitkällisten selvittelyjen jälkeen kaupunki pystyi osoittamaan riittävän kokoisen maa-alueen Kurjennevalta, Kuortaneen tien molemmin puolin.

Arkkitehti Kosti Kuronen laati alueelle 18-reikäisen kentän yleissuunnitelman. Rahoitusneuvottelutkin olivat Seinäjoen ja naapurikuntien kanssa varsin pitkällä. Pahaksi, vai pitäisikö sittenkin sanoa hyväksi onneksi kävi ilmi, että merkittävä osa samasta maa-alueesta oli vuokrattu turveyhtiölle. Tämä merkitsi hankkeen kariutumista Kurjennevalla.

Etelä-Pohjanmaan Golfkeskus Oy perustettiin yleistä käytäntöä seuraten kenttähankkeen eteenpäin viemiseksi. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Mikko Pukkinen. Yhtiön ensimmäisenä toimitusjohtajana aloitti Raimo Iivonen.

Kenttähanke sai tuulta purjeisiin, kun Nurmon kunnanjohtaja Kari Maunula löysi Latovuori Ruuhikoski alueen. Valinta tulevan golfkentän sijaintipaikaksi oli selvä. Kunnan myötävaikutuksella kenttäyhtiö osti tarvittavat maa-alueet. Yhtiö toteutti jopa uhkarohkean osakeannin. Niin kerättiin yli kymmenen miljoonaa markkaa kentän rakentamista varten.

Kentän suunnittelijaksi valittiin ajan hengestä poiketen amerikkalainen Robert Trent Jones Jr. Lopputulosta voidaan pitää onnistuneena. Kentän avajaiset olivat elokuussa 1992. Tämä merkitsi, että kuusi vuotta kestänyt ”vieraspelaajakausi” Vaasan ja Kauhajoen kentillä päättyi. Nyt kenttämme on saanut ansaitusti paljon huomiota ja se lukeutuu maamme kenttien parhaimmistoon.

EPG:n jäsenmäärä on kasvanut vilkkaan koulutus- ja kilpailutoiminnan ansiosta ripeästi. Jäsenmäärämme on kieppunut 1500:n tuntumassa. Myös pelitaidot ovat kehittyneet niin, että 1480 jäsenellämme on vähintään greencard.

Olemme saaneet kasvatettua myös edustuspelaajia, sillä seuran junioreista useat ovat olleet maajoukkuevalmennuksessa. EPG:n ensimmäisen SM-mitalin (hopeaa) voitti Juha Tuuri kesällä 1995.

Perusasiat Etelä-Pohjanmaan Golf RY:n kohdalta ovat siis kunnossa. Tästä on siis todella hyvä jatkaa.

Antti Peltoniemi

Foorumi ›