fbpx
15.1.2019

Uusi yhtiöjärjestys hyväksytty ja tietoa osakekaupoista

Patentti- ja rekisterihallitukselta tuli ilmoitus, että se on hyväksynyt yhtiön uuden yhtiöjärjestyksen yhtiökokouksen päätöksen mukaisesti.  Yhtiön nimi on nyt siis Ruuhikoskigolf Seinäjoki Oy. Golfyhdistys jatkaa entisellä nimellään, Etelä-Pohjanmaan Golf ry. Käytännön toimintaan muutoksella ei heti ole mainittavia vaikutuksia, mutta jatkossa se selkeyttää monia asioita.
Nyt B-osakkeen omistaja voi yksinkertaistetulla tavalla (yhtiöjärjestyksen 16 §) halutessaan muuntaa omistamansa osakkeen kahdeksi A-osakkeeksi. Samoin C-osakkeen omistaja voi halutessaan muuntaa osakkeensa kolmeksi A-osakkeeksi.

Yhtiöllä on nyt mahdollisuus ottaa vastaan omia osakkeitaan yhtiöjärjestyksen 17 §:ssä mainitulla tavalla. Tämä konkretisoituu vasta ensi syksynä, jolloin hallitus talousarvion laatimisen yhteydessä voi esittää seuraavana vuonna, siis vuonna 2020, vastaanotettavien osakkeiden määrän.
Uusi yhtiöjärjestys on seuran nettisivuilla.

Tietoa osakekaupoista
Nyt näyttää tulevan joitakin yhtiön osakkeita myyntiin. Joku jo kysyy, että ”tartteeko olla huolissaan ?”. Ei tarvitse olla huolissaan. Nyt näyttää siltä, että 70-vuotiaat osakkaat käyttävät yhtiökokouksessa heille annettua mahdollisuutta luopua osakkeestaan haluamillaan ehdoilla ja jatkaa pelaamista entiseen tapaan vastikkeen suuruisella pelimaksulla. Osakkeella alkaa pelata ostaja tai luovutuksen saaja. Yhtiökin tästä hyötyy, koska samasta osakkeesta alkaa tulla tavallaan kahta vastiketta.

Myös muut kuin 70-vuotiaat myyvät osakkeitaan. Käytäntöön on näköjään tullut termi ”Vastaanottopalkkio”. Mitä se tarkoittaa? Käytännössä osakkeiden hintataso niin meillä kun muuallakin on matala. Vastaanottopalkkion tarjoaja tarkoittanee, että jos joku ottaa hänen osakkeensa, hän maksaa tästä vastaanottajalle rahaa eli vastaanottopalkkion. Yhtiöllä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Viime vuonna vastaanottopalkkio lähti Etelä-Suomessa niin sanotusti laukalle. Muutamat henkilöt alkoivat kerätä eri kenttien osakkeita vastaanottopalkkiota vastaan. Kenttiä oli useita ja osakkeita useita kymmeniä. Kentät haastoivat miehen oikeuteen, koska vastikkeet jäivät maksamatta. Tuomio oli 1 v 8 kk ehdotonta vankeutta. Oikeus katsoi, että vastaanottaja oli jo valmiiksi maksukyvytön eikä hänellä näin ollen ollut tarkoitustakaan maksaa vastikkeita. Kentät harkitsivat oikeustoimia myös vastaanottopalkkion maksaneita vastaan, avunannosta rikokseen. Asia lienee jäänyt sillensä. No nyt on taas tullut Golfkenttien yhdistykseltä varoitus henkilöstä, joka kerää yhtiöiden osakkeita, ilmeisesti samalla periaatteella eli vastaanottopalkkiota vastaan. Saas nähdä vastikkeiden kanssa.

Ostaja tai vastaanottaja on hyväksytettävä hallituksessa.

Yhtiöjärjestyksessä on kuvattu menettely, jota osakkeiden siirtyessä uudelle osakkaalle noudatetaan. Nykyisellä osakkaalla on lunastusoikeus, jos osake on siirtymässä uudelle osakkaalle. Tätä ei ehkä ole koskaan käytetty, koska osakkeita on myynnissä ihan riittävästi. Merkityksellistä on, että ”mikäli luovutustoimin siirtynyttä osaketta ei lunasteta, vaaditaan osakkeen näin tapahtuvaan hankkimiseen yhtiön hallituksen suostumus” (§ 15).

Käytännössä siis jokainen kauppa tai lahjoitus on hyväksytettävä yhtiön hallituksessa. Tämä pykälä on ollut aikaisemmassakin yhtiöjärjestyksessä ja osoittautunut varsin tarpeelliseksi. Se antaa yhtiön hallitukselle mahdollisuuden tarvittaessa selvitellä ostajan taustoja, olla jopa yhteydessä ostajaan ja tiedustella oston motiivia ja ymmärrystä oston mukanaan tuomista velvoitteista.

Edellä esitetyllä ei tietenkään mitenkään haluta puuttua osakkaiden myyntiasioihin. Päinvastoin on tietysti suotavaa, että osakkeet eivät muodostuisi kenellekään ylimääräiseksi rasitteeksi ja että ne löytyisivät aktiivisesti pelaaville. Osakkaiden on kuitenkin hyvä olla tietoinen niistä edellytyksistä, joita ostajalta vaaditaan. Ettei tulisi harmia kenellekään. Terveellä järjellä nämäkin asiat hoituvat.

Kirjaamismaksu

Yhtiökokouksessa päätettiin, että suoraan osakkaalta vuokrapelioikeuden hankkineelta pelaajalta peritään kirjaamismaksu. Vuokrapoolista vuokraajalta maksua ei peritä.
Hallitus päättää ensi maanantain kokouksessaan kirjaamismaksusta. Käsittelyssä on myös C-osakkeisiin liittyvä pelioikeuskäytäntö.