fbpx
19.7.2020

SM2020: Petran tavoitteet golfkentiltä bisnekseen

SM-kisoissa pelasi ammattilaisia ja monta kovatasoista amatööriä, joiden taustalla on valmentautuminen ja opiskelu Yhdysvalloissa.

Petra Salko, Aura Golf, pelasi ennen Yhdysvaltoihin lähtöään joka vuosi aikuisten SM-kisat, mutta yliopiston aikana hän kisasi suomenmestaruudesta vain sen kerran, kun ne järjestettiin omalla kotikentällä.

– Junnuna pelattiin koko kalenteri mutta opiskeluaikana pelasin kesällä vain EM-kisoissa henkilökohtaisen ja joukkuekisan. Opiskelin USAssa, ja pelasin yliopiston joukkueessa, joten kesällä Suomessa oli pakko priorisoida kisoja.

Petra Salko
Petra Salko nautti pelaamisesta Ruuhikoskella.

Pisteitä Ruuhikoskelle

– Ruuhikoski on mielenkiintoinen kenttä, tykkään ylä- ja alamäistä ja nautin niistä salareiteistä, kun 14:n ja 17:n teeboxiin pääsee helppoa reittiä alakautta, Petra Salko hymyilee.

– Pari ekaa päivää lyönti oli hukassa mutta eilen sain treenikavereilta hyviä ajatuksia rangella. Tänään osuin väylään mutta muutama huono mailavalinta ja kolme puttia greenillä 18 aiheuttivat tuloksen +4.

– Mulla on hyvä fiilis; lyönti on kunnossa, joten menen hetkeksi rangelle ja lyön hyvillä mielikuvilla ehkä kymmenen palloa ja muutama putti näiden lisäksi, Petra kertoo kolmannen kilpailukierroksen jälkeen.

Ruuhikosken griinejä Petra pitää vaikealukuisina: isojen muotojen lisäksi on paljon pieniä breikkejä. Hän kiittelee kilpailunjohtoa hyvistä lipunpaikoista; hyvällä lyönnillä on mahdollisuus päästä lähelle lippua mutta lyhyetkin putit voivat olla hankalia. Raffit ovat tosi pitkät, joten pitää osua väylään.

– Näin lyhyestäkin kentästä on saatu haastava pelattava, Petra Salko summaa.

Finaalipäivä ei aivan täyttänyt Petran odotuksia: tulos +1, kokonaistulos +7 (72, 74, 76, 73) ja sijoitus T10.

Golfaava kauppatieteiden kandidaatti

Petra Salko valmistui kauppatieteiden kandidaatiksi Oregonin yliopistosta keväällä 2019. Neljä tiivistä vuotta golfia ja opiskelua länsirannikolla. Vuoden ajan hän on työskennellyt Helsingissä konsulttiyrityksessä, joka auttaa yritysjärjestelyissä, ja syksyllä opinnot jatkuvat Kööpenhaminan Business Schoolin maisteriohjelmassa.

Kansainvälinen koulutus on golfin ansiota.

– Lukion jälkeen halusin edelleen pelata mutta Suomessa ei pysty samaan tahtiin pelaamaan kuin Yhdysvalloissa. Oregonin yliopistossa kaikki oli joukkueelle tosi hyvin järjestetty. Koulussa ymmärretään poissaolot kilpailumatkojen takia ja tehtäviinkin voi saada lisäaikaa. Täyden stipendin rahallinen tuki on huikea, Petra Salko kertoo ratkaisuunsa tyytyväisenä.

Oregonin yliopistojoukkue golfaa 1-divarissa mutta Petra kannustaa kontaktoimaan myös 2- tai 3-divarin kouluja, joihin voi olla helpompi saada stipendi. Jos pelit kulkee hyvin, koulua voi myös vaihtaa.

USAssa oppii kilpailemaan

– Koko ajan pitää skarpata kilpakavereiden kanssa, jotta pääsee kilpailemaan. Yliopiston joukkueessa oli 7 – 9 pelaajaa, riippui vuodesta. Viisi pääsi sitten pelaamaan aina kisoihin. Meidän valmentajalla oli kuitenkin selkeät valintakriteerit, ja paineisiin tottuu. Opiskeluaikana oli yksi kisa, johon en päässyt pelaamaan, Petra Salko kertoo.

Maanantaista perjantaihin golfiin käytettiin 20 tuntia, johon sisältyi 3 tuntia fysiikkaa, kierros tai pari golfia, ohjattua treeniä joukkueessa.
Normipäivän ohjelma:
klo 8 – 12 luennot
ruokailu ja matka kentälle
klo 13 – 17 treenit
klo 17 – 18.30 fysiikkatreenit tiistaisin ja torstaisin

– Omaan harjoitteluun ei jää enää aikaa, kun opiskelut pitää hoitaa.

Kansainväliset kisat avaavat ovia Yhdysvaltoihin

– Kun etsin minulle sopivaa opiskelupaikkaa, aloitin lähettämällä kymmeniä sähköposteja lukion toisen ja kolmannen luokan välisenä kesänä – enkä saanut yhtään vastausta. En olisi onnistunut ilman Kilroyta. Toimisto auttoi minua laatimaan markkinointiprofiilin ja loi kontaktit huippuluokan valmentajiin. Nyt kun junnut pääsevät maajoukkueessa ulkomaille, he saavat suoraan tarjouksia Yhdysvalloista, jos menestyvät kisoissa.

– Olin ehkä vähän myöhässä, eli paras aika olisi alkaa yrittää ottaa yhteyttä valmentajiin jo lukion toisen vuoden aikana.

– Kilroyn edustaja osasi arvioida myös yliopiston vahvuuksia; vaikka Oregon on aika pohjoisessa, se on hyvä business-koulu, ehdottomasti paras, mihin saatoin päästä.