fbpx
16.4.2020

Kenttämestarin tilannekatsaus

Missä mennään? Mikä on kentän tilanne? Koska kenttä aukeaa? Golfarin yleisimmät kysymykset keväisin. Kuluva talvi ja kevät on ollut erittäin haasteellinen ja monin tavoin todella poikkeuksellinen täällä Ruuhikoskella. Jäätä kentälle on muodostunut useita kertoja, eikä pysyvää, suojaavaa lumipeitettä ole käytännössä päässyt syntymään laisinkaan. Tästä johtuen kentällä on ollut routaa n.20-30cm, tälläkin hetkellä routaa on vielä pahimmillaan n.15cm. Muutamilla viheriöillä on ollut vaihtelevan paksuinen jääpeite marraskuusta lähtien, jäätä on rikottu ja poistettu erilaisilla menetelmillä jatkuvasti koko talven ajan. Pahiten jäätyneiden viheriöiden osalta joudumme tekemään keväällä tehostettuja hoitotoimenpiteitä, joita ovat esimerkiksi kylväminen.

Tällä hetkellä maan ollessa vielä roudassa, emme pääse tekemään kentällä normaaleja kevään kentänhoitotoimenpiteitä. Tämän viikon takatalvi ja lumisateet ovat myös viivästyttäneet todella paljon kentän kuivumista, kentällä on tällä hetkellä todella märkää.

Kasvukauden alkaminen on tärkein yksittäinen tekijä päätettäessä, koska kenttä voidaan avata. Käytännössä puhutaan termisen kasvukauden alkamisesta, jolloin keskilämpötilan on oltava yli +5 astetta vähintään viitenä päivänä peräkkäin. Silloin kosteus ja lämpö saavat juuren aktivoitumaan, nurmi aloittaa kasvun ja kaikki pelaamisesta aiheutuvat jäljet korjaantuvat. Olemme harsottaneet viheriöt ja tällä toimenpiteellä pyrimme nopeuttamaan nurmen kasvuunlähtöä sekä suojelemaan kasvua aloittavaa nurmea yöpakkasilta ja tuulikuivumiselta.

Varhain keväällä nurmen ”stressitaso” on korkealla, varsinkin tällaisen pahan jäätalven jäljiltä. Tämän takia on tärkeää antaa nurmelle riittävästi aikaa aloittaa kasvu kunnolla, ennen pelikauden aloittamista. Harsojen poiston jälkeen viheriöille tehdään vielä monia toimenpiteitä, esim. leikkuu, pystyleikkuu, hiekoitus, jyräys sekä osa viheriöistä kylvetään. Näillä toimenpiteillä pyritään antamaan kasville parhaat mahdolliset edellytykset vahvan kasvun alkamiseksi heti keväällä ja näin ollen pyritään varmistamaan myös kentän paras mahdollinen pelikunto koko tulevan pelikauden ajaksi.

Keväisin olosuhteet voivat muuttua nopeasti. Olosuhteiden nopea muutos vaikuttaa myös kentän aukaisun ajankohtaan. Tänä vuonna kevät odotuttaa vielä tuloaan, joten on todella hankalaa ennustaa, mikä olisi kentän tarkka aukeamisajankohta. Varmaa on, että kevät tulee tänäkin vuonna ja pelikausi 2020 saadaan käyntiin.

 

Kenttämestari

Jani Hjerpe