fbpx
26.4.2022

Kenttämestarin terveisiä

Tervehdys kentältä!

 

Kevät näyttäisi saapuvan tänäkin vuonna, verkkaisesti tosin. Takatalvia on tänä keväänä ollut jo muutamia sekä myös todella lämpimiä jaksoja. Sanomattakin selvää on, että tänä vuonna kevät tulee myöhemmin kuin mihin ehkä aikaisempina vuosina on totuttu, vuodet eivät ole veljiä keskenään.

Meillä Ruuhikoskella oli todella runsasluminen ja pitkä talvi. Pelipintojen jäätymiseltä ei vältytty täälläkään, kentän joka osa-alueilla oli vaihtelevasti jäätä. Todella haasteellisesta talvesta huolimatta kenttä on talvehtinut olosuhteisiin nähden hyvin. Jääpolte ei aiheuttanut kentälle pahoja vaurioita, vain lumihomeesta johtuvia laikkuja on havaittavissa hiukan siellä täällä. Tällä hetkellä lumien sulamisista johtuva kentän märkyys estää toistaiseksi kaikenlaiset kentänhoitotoimenpiteet. Routa on myös paikoitellen melko syvällä sekä jatkuvat yöpakkaset rajoittavat kevään alkua kentällä merkittävästi.

 

Kentän aukaisun ajankohdasta käydään jo luonnollisesti kiivasta keskustelua. Kentän aukaisemiseen vaikuttavaa monet tekijät ja niiden summat. Käyn niitä tässä hiukan läpi. Yksi tärkein määrittävä tekijä on kasvukauden alku, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi, eli 10 vuorokautta yli +5 astetta katsotaan kasvukausi alkaneeksi. Kun kasvukausi on alkanut, kasvi aloittaa kasvamisen, jonka avuksi voidaan aloittaa lannoitukset sekä erilaiset leikkuut ja hiekoitukset. Keväisen kasvuun lähdön ennakointi tekee avausajankohdan tarkan määrittelemisen vaikeaksi. Jos viheriöt avataan pelille sen olettamuksen varassa, että kasvu alkaa pian, voidaan merkittävä osa kasvustosta menettää kovan kulutuksen vuoksi. Usein tällaisen päätöksen seuraukset jäävät huomaamatta ja kentän huono kunto kesällä menee huonon talvehtimisen ja kentänhoidon syyksi. Kentän profiloitumisella ja sijainnilla on myös vaikutukset avauksen ajankohtaan. Jos pyritään pelaamaan mahdollisimman paljon kasvukauden ulkopuolella, kulutetaan kenttää tietoisesti ilman, että palautumista/kasvua tapahtuu, näin ollen varsinaista huippukuntoa on hankala saavuttaa koko kauden aikana. Kun kentän strategia on pyrkiä mahdollisimman tasalaatuiseen koko kauden kestävään pelikokemukseen, aukaisu tapahtuu edellä mainitut asiat huomioon ottaen heti, kun kevään kentänhoitotyöt on saatu tehtyä ja pelikunto on saavutettu. Tällä hetkellä monikaan kenttä ei ole vielä auennut edes Eteläisessä-Suomessa, mutta kyllä se kausi sieltä vielä alkaa näilläkin leveysasteilla, kun vain maltetaan hiukan vielä odotella. Onneksi saimme hyvissä ajoin rangen ja par-3 kentän auki.

 

Keväisin terveisin

Kenttämestari&kenttähenkilökunta